Knappe Kleuters en de digitale formulieren – in de praktijk

Rian Pot, leerkracht en specialist begaafdheid en excellentie, heeft voor ons de digitale formulieren getest voordat deze door jullie te bestellen waren. Hieronder haar mooie recensie.

Sinds vorig jaar werk ik met Knappe Kleuters, dit schooljaar ben ik ook gestart met het digitale signaleringsmodel. Ik deel graag mijn bevindingen met jullie.

Pluspunten van Knappe kleuters in het algemeen:

  • Leerkrachten signaleren op dezelfde wijze. Dit is duidelijk te verwoorden naar het team, ouders en andere belangstellenden. Dit zorgt voor een rode draad op de school.
  • Doordat de ouders aanwezig zijn bij het eerste gesprek en de observatie (voordat de kinderen op school komen) koppel je heel veel informatie direct terug met ouders. Je merkt gelijk of dat wat ze laten zien tijdens dit moment ook echt bij de kinderen past. Zo kun je onderpresteren actief voorkomen/ oplossen. Een heel praktisch voorbeeld: Lijkt de tekening op wat ze thuis tekenen?
  • Het signaleringsmodel is breder inzetbaar. We merken niet alleen een mogelijke ontwikkelingsvoorsprong op, maar ook aanvullende informatie die van belang is voor de leerkracht. Soms tonen kinderen (nog) geen ontwikkelingsvoorsprong en signaleren we wel de wijze waarop een kind b.v. meer durft te laten zien als hij of zij heel verlegen is. Of zien we waar een kind echte interesse voor heeft, of juist wat hij/ zij nu nog lastig vindt. De eerste kennismaking levert ook vaak zoveel plezier op dat kinderen extra zin hebben om naar school te gaan! Kortom: relevante informatie voor in de klas en enthousiaste kinderen!
  • Het geeft zoveel meer informatie voordat de kinderen de klas in stappen! Informatie die er voor zorgt dat het onderwijs vanaf de eerste dag echt gericht is op het niveau van een leerling.
  • Ouders voelen zich gehoord! We krijgen zeer veel  positieve reacties van ouders van hele verschillende kinderen! Dus ook hier: niet alleen de ouders van meer- en hoogbegaafde kinderen voelen zich gehoord!

Pluspunten van het digitale model Knappe Kleuters:

  • Alles op 1 plek!
  • Overzichtelijke startpagina. Alle keuzes van bijlagen overzichtelijk in beeld.
  • Eenvoudig in gebruik, de handleiding is eigenlijk overbodig!
  • De anamneselijst die ouders moeten invullen is heel handig te versturen via het digitale model (1 druk op de knop) en staat als ouders het opslaan voor de leerkracht gelijk op de juiste plek! Geen omkijken naar!
  • Bij het versturen van de anamneselijst kun je gelijk de datum van het gesprek meesturen. Voor ouders maar 1 keer een bericht in de mailbox, voor leerkrachten maar 1 handeling.

Wat mij betreft is Knappe kleuters een succes, de aanvullende theoretische informatie is ook prettig als mensen nog niet zoveel kennis hebben op dit gebied. Heb je kennis op het gebied van meer- en hoogbegaafdheid dan zul je zien dat dit model houvast kan bieden en je eigen expertise een extraatje kan zijn tijdens het volgen van dit model!

Rian Pot
Leerkracht basisonderwijs
Momenteel werkzaam op verschillende scholen in de rol specialist begaafdheid en excellentie

 Wil jij ook met Knappe Kleuters werken? Klik dan hier.
Of wil je de digitale formulieren als aanvulling op het instrument? Klik dan hier.