Verrijking heb je al in huis!

Naar aanleiding van een van onze prijsvragen trof het ons dat het bedenken van verrijkingsopdrachten niet altijd meevalt. En dat terwijl het erg leuk kan zijn om te doen! En dan heb ik het nog niet eens over de voldoening die je voelt als de kinderen lekker aan het werk zijn met jouw zelfbedachte opdracht! Ook heb je de benodigde materialen vaak gewoon al liggen. Wij gaan daarom een training aanbieden onder de naam ‘verrijking heb je al in huis’!

Hier alvast een leuke verrijkingsopdracht voor in je groep:

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet….

Ontwikkelingsgebieden: samenwerken, begrijpend luisteren, ruimtelijke oriëntatie, getalbegrip, woordenschat

Dit is een opdracht voor een tweetal kinderen: de verteller en de tekenaar. Doordat dit verschillende taken zijn, kunnen de rollen na een spelronde worden gewisseld.
De verteller heeft een plaatje op roosterpapier voor zich. Het doel is om door te vertellen de tekenaar hetzelfde plaatje te laten maken.

Nodig voor de verteller: een plaatje op ruitjespapier (waarop met een dikke stip het beginpunt is aangegeven), een scherm om tussen zichzelf en de tekenaar in te zetten.
Nodig voor de tekenaar: ruitjespapier waarop een dikke stip als beginpunt is aangegeven, een potlood en eventueel meerdere kleurpotloden.

Het verhaal bij het grote huis zou kunnen zijn: zet je potlood op de stip (stel dat dat linksonder is) -> ga vier hokjes naar rechts -> ga vier hokjes naar boven -> ga twee hokjes schuin naar linksboven -> ga twee hokjes schuin naar linksonder -> ga vier hokjes naar beneden.

In plaats van links en rechts kun je ook referentiepunten gebruiken: bijvoorbeeld: ga vier hokjes naar het raam/ga vier hokjes naar de kast. Of leg aan elk van beide kanten een vorm en noem die: ga vier hokjes naar het vierkant, ga vier hokjes naar de cirkel.

Wil je eenvoudiger beginnen, kies dan plaatjes die alleen horizontale en verticale lijnen hebben.

Uitbreiding: laat de verteller zelf een tekeningetje maken om te ‘vertellen’.

Laat het tekeningetje met verschillende kleuren inkleuren.

 

Heb je interesse in deze training?
Laat het ons weten op info@expertgroepontwikkelingsvoorsprong.nl