Snelle baby’s of peuters met een ontwikkelingsvoorsprong

Wanneer een kind verder is dan leeftijdsgenoten, dan valt vaak de term ‘ontwikkelingsvoorsprong’. Vaak heeft een ‘gewoon slim’ kind een voorsprong op één of enkele gebieden. Er zijn echter ook peuters/baby’s die op (vrijwel) alle gebieden een ontwikkelingsvoorsprong hebben. Zijn zij dan hoogbegaafd?

_DSC0119Je weet dit vast wel: jonge kinderen ontwikkelen zich in sprongen. Een ontwikkelingsvoorsprong betekent dan ook dat het kind verder is in zijn ontwikkeling dan gemiddeld. Dit kan op allerlei gebieden zijn; taal, motorisch, muzikaal, cognitief, etc. Zo’n voorsprong kan tijdelijk zijn. Maar soms blijft een kind zich sneller ontwikkelen dan de rest. Op meerdere gebieden. Heel vaak zien we bij hoogbegaafde kinderen achteraf dat zij al op jonge leeftijd over hun vrijwel gehele ontwikkeling een voorsprong lieten zien. Dus: heeft een kind op veel gebieden een flinke voorsprong? Dan kán het hoogbegaafd zijn.

Aandacht voor hoogbegaafdheid, waarom?
Het is heel belangrijk om hoogbegaafdheid op jonge leeftijd te ontdekken. Niet om dat labeltje op te plakken, niet om een kind ‘beter’ te laten zijn dan andere kinderen. Maar om de juiste handvatten te hebben om de ontwikkeling van het kind te begeleiden. Want de ontwikkeling van een hoogbegaafd kind verloopt vaak niet vanzelfsprekend. Er zijn valkuilen waar deze slimme kinderen in kunnen vallen, met soms enorme gevolgen voor hun latere welzijn. Zo kunnen zij faalangstig worden, een gebrek aan motivatie krijgen of gedragsproblemen ontwikkelen. Met de juiste begeleiding van mensen die het kind begrijpen, hoeft dit niet te gebeuren. En kunnen deze talentvolle kinderen uitgroeien tot fijne, stabiele volwassenen.

Herkennen
Hoe herken je een hoogbegaafd kind? Er zijn signalen die je kunt oppikken. Zoals van ouders. Zij zien vaak een verschil tussen de thuissituatie en school/kdv/psz. Thuis kan het kind bijvoorbeeld al mooie tekeningen maken, op de groep krast het. Of op de groep is het kind erg lief en rustig, terwijl het thuis boos en verdrietig is en weer in z’n broek plast. Neem ouders met deze signalen altijd serieus.

Gevolgen: leer- en gedragsproblemen
Hoogbegaafde kinderen die onvoldoende uitdaging krijgen, kunnen heel verschillend gedrag laten zien. Er was een meisje dat de kring zo saai vond dat ze letterlijk telkens in slaap viel. Een ander gefrustreerd jongetje schopte en sloeg werkelijk iedereen, maar zodra hij voldoende uitdaging kreeg (hij leerde lezen) veranderde hij in een gezellig, meewerkend jochie. En zo zijn er talloze voorbeelden. Op deze pagina vind je een hele lijst met kenmerken van hoogbegaafde baby’s en peuters. Belangrijk is om je te realiseren dat zo’n lijst nooit compleet is. En dat een hoogbegaafd kind niet aan al deze punten hoeft te voldoen. Zeker als een kind niet goed in z’n vel zit, zal het niet al deze kenmerken laten zien. Dus wees alert. Maar als je een kind hierin herkent, is het verstandig om eens met de ouders en eventueel een orthopedagoog in gesprek te gaan. Ook is het mogelijk om een van de experts op deze site om raad te vragen. De contactgegevens vind je hier.