AAN HET WERK MET KNAPPE KLEUTERS

Training voor professionals die werken met kleuters

Hoe onderwijs ik een kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong?

Loop jij er tegenaan dat een kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong zich verveelt in je klas? Of dat hij helemaal niet aan de moeilijkere werkjes begint? Vraag jij je af of je wel voldoende uitdaging biedt en wat je kunt aanbieden om ervoor te zorgen dat deze kleuter ‘aan’ gaat? Wat heeft die knappe kleuter nodig en hoe kun jij je onderwijs daarop aanpassen? Je hebt het al druk genoeg, toch wil je ook deze kinderen bieden wat zij nodig hebben. Hoe krijg je dat eenvoudig voor elkaar?

Doel

Je laat kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong tot leren komen op het niveau dat passend voor hen is.

Inhoud

We starten de training met het theoretisch kader: welke leerlingen hebben behoefte aan verrijkt onderwijs en waar bestaat die behoefte nu precies uit? Welke doelen hebben deze kinderen? Hebben ze vooral kennishonger of moet zij vooral vaardigheden ontwikkelen, zoals leren doorzetten of leren fouten durven maken? Als je weet wat de onderwijsbehoeften van leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong zijn, kun je gerichter concrete verrijkingsopdrachten en materialen inzetten.

 

Veel leerkrachten lopen er in de praktijk tegenaan dat leerlingen geen verrijkingswerk wíllen doen en uitdagingen uit de weg gaan. Vaak ligt hieraan te grondslag dat zij bang zijn om fouten te maken of dat zij geen uitzondering willen zijn en dus hetzelfde werk willen maken als hun klasgenoten. Met behulp van de theorie over mindset kun je een aantal van deze problemen aanpakken. Je krijgt een aantal oefeningen en tips mee om deze leerlingen te begeleiden in hun belemmeringen.

Daarnaast wordt in deze training je eigen creativiteit gestimuleerd. We laten zien hoe je eenvoudig materiaal dat je al in je klas hebt, kunt verrijken en hoe je heel gemakkelijk elkaar kunt inspireren om tot nog meer opdrachten en vragen te komen. We gebruiken hierbij onder andere de taxonomie van Bloom en bespreken het belang van ‘complex denken’. Tot slot kijken we hoe je verrijkingsopdrachten eenvoudig kunt ombouwen om ze voor nog veel meer leerlingen geschikt te maken. Bijvoorbeeld door de focus op een andere vaardigheid te leggen. Op deze manier ga je met veel praktische tips naar huis en kun je de volgende dag meteen met het geleerde aan het werk.
Tijdens de training is ruimte voor uitwisseling van ervaringen met betrekking tot het onderwerp. Hierdoor ontstaat herkenning die bijdraagt aan het praktisch en invoelbaar maken van de stof.

Bij wensen buiten deze beschrijving bespreken wij graag de mogelijkheden om de scholing rond signaleren op maat vorm te geven. Ook wensen met betrekking tot scholing van een volledige organisatie of een heel team kunnen worden overlegd om te komen tot het juiste maatwerk. Neem hiervoor via onderstaand formulier contact met ons op.

Resultaat

  • Je weet welke kinderen dit verrijkend onderwijs nodig hebben;

  • Je kunt leerlingen begeleiden bij het ontwikkelen van een groeimindset;

  • Je kunt op eenvoudige wijze je onderwijs verrijken;

  • Je weet hoe je lessen kunt verrijken met materiaal dat al in je klas aanwezig is;

  • Je kunt collega’s inspireren.

 

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor leerkrachten van groep 1 en 2 in het Primair Onderwijs. Daarnaast is de training aan te raden voor intern begeleiders, remedial teachers en coördinatoren of specialisten hoogbegaafdheid.

Groepsgrootte

Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheid om elkaar te inspireren en vragen te stellen, heeft een groepsgrootte tussen de 8 en 18 deelnemers de voorkeur. 

Tijdsinvestering

Deze training bestaat uit 2 dagdelen van 3 uur. Het tarief voor deze training is € 295,- per persoon inclusief btw en materiaal. Het tarief voor ‘in company’ trainingen wordt bepaald in overleg.

Accreditatie

Deze training is gevalideerd door registerleraar. Het totale aantal registeruren is 6 RU.

Training volgen?

Deze training wordt over het algemeen via een gastlocatie aangeboden. De voorwaarden en voordelen van deze vorm vind je hier. Als deelnemer bij een gast-locatie aansluiten kan uiteraard ook.
Daarnaast kan de training ‘in company’ gegeven worden.
Om deze scholing op maat vorm te geven voor jouw organisatie raden wij aan contact op te nemen om mogelijkheden en wensen te bespreken. Wil je deelnemen aan een training? Schrijf je dan in via onderstaand formulier.

Tarieven

Het tarief voor deze training is € 295,- per persoon, inclusief btw en materiaal.

Contactformulier voor informatie of aanmelding

13 + 8 =

Liever een mail sturen?

Gastlocatie worden?

 

Als je gastlocatie voor een training wordt dan heb je veel voordeel. Je mag namelijk de datum van de training bepalen én je hoeft niet te reizen. Bovendien kun je zoveel korting verdienen dat je gratis kunt deelnemen aan de training.

Meer weten?

[enormail_form form_id=1]

"Bedankt voor alle inspiratie en creativiteit. Kinderen groeien hiervan!"

een nieuwsbrieflezer