3 tips om…… met (hoogbegaafde) kinderen in verbinding te komen

door | aug 9, 2021 | Blog Begeleiding, Blog Jeugdzorg, Blog Kinderopvang, Blog School

Contact met hoogbegaafde kinderen lukt niet zonder in verbinding te zijn met hen.
Het is een voorwaarde. Maar met (hoogbegaafde) kinderen in verbinding komen is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn een aantal zaken die je mee kunt nemen in de omgang om tot verbinding te komen. De zijnskenmerken kritisch en gevoeligheid maken dat deze kinderen je kunnen scannen en aanvoelen of je te vertrouwen bent.

1. Wees echt en oprecht

In jouw verbale en non verbale communicatie is het belangrijk dat deze bij elkaar kloppen. Je bent echt en praat niet anders dan je je voelt. Een voorbeeld: je hebt hoofdpijn, maar je hebt je voorgenomen die pijn niet te laten zien (je kinderen hoeven geen last van jouw hoofdpijn te hebben). Maar een kind met een sterk ontwikkelde gevoeligheid voelt aan dat je verbale communicatie (blij, opgewekt) niet klopt met wat je lijf uitzend (beetje knijpende ogen, wat korter af, niet helemaal fit). Het zal zich afvragen waarom die 2 niet kloppen. Als dit vaker gebeurt, kan het kind je niet goed ‘lezen’ en kan je onbetrouwbaar overkomen. Niet goed voor de verbinding. Door aan te geven dat je wat last hebt van hoofdpijn, maar dat je je hebt voorgenomen dat je er een fijne dag van gaat maken, klopt het weer.

2. Neem serieus

Gebruik volwassen taal naar de kinderen, geen verkleinwoorden of korte zinnen. Laat horen dat je de ander hebt gehoord (herhaal eventueel wat het kind heeft gevraagd en controleer of je het goed hebt begrepen). Natuurlijk zal niet alles kunnen wat er wellicht wordt gevraagd, maar ga in overleg en leg uit waarom iets al dan niet kan.

3. Sluit aan

Zoek aansluiting bij het kind, toon echte, oprechte interesse, weet waar het van houdt, welke interesses het heeft. Vraag naar familie, hobby’s en kom daarop terug. Met deze kennis kun je naast persoonlijke verbinding, ook de betrokkenheid vergroten door thema’s en activiteiten te gebruiken die passen bij het kind. Vergroot je ook de motivatie!