Gevoelig omgaan met spannende gebeurtenissen.

……en dan is het alweer herfst. De tijd van storm, nazomerdagen en vallende bladeren. 

De herfst is ook de tijd van het feest van Sinterklaas. Een feest waar niet ieder kind blij van wordt en waarbij je als ouder en begeleider soms niet meer weet hoe te ondersteunen.

Regelmatig horen we dat er kinderen zijn die door de zijnskenmerken meer moeite hebben, om te gaan met spannende gebeurtenissen. En hoe aardig Sinterklaas ook is, soms levert het feest en de aanloop ernaartoe veel spanning op.

De persoonskenmerken uit het zijnsluik zijn prachtige kenmerken, die je sterk en krachtig kunnen maken. Maar soms werken ze ook tegen je. Als je sensitief bent voor sfeer kan de tijd rondom Sinterklaas heftig zijn.

Als je kritisch bent, kan het verhaal van Sinterklaas je soms ongeloofwaardig in de oren klinken.

Als je het fijn vindt als alles gaat zoals het altijd gaat, kan de onrust en andere activiteiten in de Sinterklaasperiode (denk even aan Rommelpiet) je zwaar vallen.

Belangrijk is om deze periode als een feestelijke tijd te zien, een tijd die je wel zelf invulling kunt geven en waarbij je grenzen kunt helpen stellen. Met het invullen van de aftelkalender kun je bijvoorbeeld met je kind(eren) samen bepalen of jullie naar een lokale intocht gaan of op de bank gaan kijken naar de intocht op de televisie. Wanneer de schoen gezet kan worden (wel afspreken hoe vaak dat mag) en of Sint bij jullie op bezoek mag komen of liever niet. Maak het bespreekbaar en geef een keuze, dat vermindert voor een aantal kinderen de spanning.

Om de druk te verminderen, helpt het enorm om in de week extra rustmomenten in te bouwen. Buiten zijn in de natuur is een krachtig instrument om spanning te verminderen, en het is nu prachtig in het bos.

Maak de tijd om een paar keer per week een massage te geven. Thuis kan dat met een lekkere olie voor het slapen gaan. In de groep kan dat via een kinder-aanraakspelletje zoals tekenen op elkaars rug.

Als je merkt dat een kind het heel erg spannend vindt, schakel dan ook de omgeving in. Deel met ouder, leerkracht of begeleider dat een kind het erg spannend vindt en dat het handig is op tijd te horen wat er op de planning staat. Misschien kan er iemand in de buurt van het kind zijn als de Sint op school of op de opvang, of op televisie komt. Samen kun je het kind helpen.

En als er kinderen zijn die twijfelen aan het verhaal, dan heeft ‘Thee met Koekjes’ een prachtig verhaal om uit te leggen hoe ‘het zit’.

Wij wensen jullie een fijne herfst!