De zomer is een periode van rust en ontspanning; we gaan op vakantie, de scholen gaan dicht, de zon schijnt…..

De zomer biedt kleuterleerkrachten, peutermedewerkers, BSO begeleiders, gastouders en ouders kinderen mooie kansen voor een rijk activiteitenaanbod.

We delen graag inspiratie en concrete ideeën met jullie voor de zomerperiode.

Lekker naar buiten kan bijna dagelijks tijdens de zomerperiode. Het naar buiten gaan kun je op verschillende manieren verrijken:

  • Neem een zoekkaart mee naar buiten en vraag de kinderen goed rond te kijken en alles op de kaart op te zoeken. Dit is goed voor de focus. En er staan vast dieren en planten op de zoekkaart die ze nog niet kennen. Hier is een download te vinden van een waterdiertjes-zoekkaart https://www.natuurmonumenten.nl/kinderen/zelf-spelen/speuren-naar-waterbeestjes
  • Laat kinderen een speurtocht maken. Benoem enkele eisen waar de speurtocht aan moet voldoen (een kader) en stel teams samen. Een speurtocht kan digitaal zijn, bijvoorbeeld met https://www.troovie.nl/download/
  • Maak een kunstwerk van natuurlijke materialen. Met foto’s van die kunstwerken kun je vervolgens een expositie maken.
  • Verven met natuurlijke materialen is ook een creatieve activiteit. Hierin kan experimenteren centraal staan.

Daarnaast staat de zomer voor veel kinderen in het teken van op vakantie gaan. Ook in het kader hiervan kun je verrijkende activiteiten aanbieden. Maak bijvoorbeeld een reisplan. Zoek (oude) wegenkaarten op en laat kinderen een route uitstippelen met behulp van deze kaarten. Bijvoorbeeld de snelste route, of de kortste, of de route door de meeste natuur, langs 10 steden, etc. De moeilijkheidsgraad van de opdrachten laat je afhangen van het niveau van de kinderen.

Laat kinderen opzoeken waar ze heen gaan en laat ze nadenken over wat ze willen weten over hun vakantieplek. Wat is de geschiedenis van deze plek? Komen er beroemdheden vandaan? Welke musea zijn er? Welke dieren en planten zijn er? Waar ben ik nieuwsgierig naar? Misschien zijn andere kinderen al op die plaats geweest. Dat biedt de mogelijkheid om ervaringen onder woorden te brengen en met elkaar te delen.

Ook met de taal van je vakantiebestemming of de taal die thuis gesproken wordt, kun je mooie activiteiten aanbieden. Op deze manier bijvoorbeeld: maak samen een lijst van woorden en korte zinnen die je op vakantie kunt gebruiken. De lijst kan bij jonge kinderen kortere zinnen bevatten dan bij oudere kinderen. Kies iedere week een vreemde taal uit en vertaal samen met de kinderen de woorden en zinnen uit de lijst. Vraag aan de kinderen hoe je trucjes en hulpmiddelen kunt inzetten om de lijst binnen een week echt te kunnen onthouden.

De verrijking zit hem in het leren van iets nieuws (en daarvoor oefenen). Een activiteit met een vakantietaal kan kinderen helpen voorbereiden op vakantie (wat voor sommige kinderen best spannend is). En met het onder de aandacht brengen van de niet-Nederlandse talen die thuis gesproken worden. Lever je een bijdrage aan de gehechtheid in de groep (ik mag er zijn).

Binnen het thema vakantie is het inpakken van je koffer een leuke verrijkende activiteiten voor peuters en kleuters. Wat neem je mee en waarom? Hoe krijg ik dat allemaal in een koffer? Leuk om met concrete materialen aan de slag te gaan!

Gebruik de zomervakantie om een doel te stellen voor na de vakantie. Hiervoor oefenen moeten de kinderen dan langere tijd doorzetten. Bijvoorbeeld: “In de zomervakantie gaan we allemaal leren jongleren, diabolo-en of jojo-trucs oefenen. Aan het eind van de zomer geven we een voorstelling en hebben we geleerd om door te zetten en dat we fouten maakten voordat het eindelijk goed lukte.”

Wij wensen jullie een fijne zomer vol ontspanning, plezier, creativiteit en betrokkenheid!
Maak van deze zomer een mooie en verrijkende periode!