KLEINE KINDEREN GROTE SPRONGEN

Training signaleren ontwikkelingsvoorsprong voor professionals op het consultatiebureau

Hoe signaleer je een ontwikkelingsvoorsprong bij een kind? Wat adviseer je aan ouders als je een voorsprong vermoedt?
In deze training krijg je antwoord op bovenstaande vragen. Daarnaast leer je hoe je met het instrument Kleine Kinderen Grote Sprongen werkt, waarna je concreet en goed gefundeerd kan starten met signaleren.

Doel

Je kent de signalen van een ontwikkelingsvoorsprong. Je kunt werken met het instrument Kleine Kinderen Grote Sprongen en je weet welke adviezen je aan ouders kunt geven als je een ontwikkelingsvoorsprong vermoedt.

Inhoud

De belangrijkste theorie over ontwikkelingsvoorsprong en hoogbegaafdheid wordt behandeld en vertaald naar de praktijk, waardoor inzicht ontstaat in het brede spectrum van signalen en hoe deze te herkennen zijn op het consultatiebureau.
Vanzelfsprekend rijst dan de volgende vraag: wat te doen als je deze kinderen signaleert? Hoe vertel je dit vermoeden aan ouders, wat adviseer je en wat is een goede vervolgstap?

Vanuit een groot aantal onderzoeken volgt een duidelijk beeld over wat deze kinderen nodig hebben en wat zij nu vaak aan ondersteuning missen. Hier vloeien een aantal belangrijke adviezen uit voort. We bekijken deze adviezen en de eventuele vervolgstappen. Met behulp van verschillende werkvormen oefenen we de uitvoering in de praktijk.

 

De werking van het instrument Kleine Kinderen Grote Sprongen wordt bij de training toegelicht en er wordt mee geoefend, zodat je dit in de vingers hebt voordat je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Er zal ruimte zijn voor uitwisseling van ervaringen met betrekking tot het onderwerp. Hierdoor ontstaat herkenning die bijdraagt aan het praktisch en invoelbaar maken van de stof, en die bovendien verdieping van het inzicht geeft.

Bij wensen buiten deze beschrijving bespreken wij graag de mogelijkheden om de scholing rond signaleren op maat vorm te geven.

Resultaat

• Je kunt kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong signaleren;
• Je weet wat je aan ouders kunt adviseren en hoe je dit in een gesprek kunt aanpakken;
• Je voorkomt dat ouders op een verkeerd spoor terechtkomen en niet de hulp krijgen die ze nodig hebben voor hun kind;
• Je voorkomt problemen die kunnen ontstaan bij onvoldoende of onjuiste benadering;
• Je levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong

Voor wie?
Professionals in de jeugdgezondheidszorg die werken met kinderen tot vier jaar, met name artsen en verpleegkundigen die werkzaam zijn op het consultatiebureau.

Groepsgrootte
Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheid om elkaar te inspireren en vragen te stellen gaat de voorkeur uit naar een groepsgrootte tussen de 8 en 18 deelnemers.

Tijdsinvestering

De training bestaat uit 2 dagdelen van elk 2 uur. Deze dagdelen kunnen ook op dezelfde dag na elkaar worden gegeven.

Deze training wordt over het algemeen via een gastlocatie of op ‘in company’ basis gegeven. Als deelnemer bij een gastlocatie aansluiten kan ook.

Andere mogelijkheden

Ben je op zoek naar een op training die op maat gemaakt is voor jouw organisatie? Neem dan contact op de met de Expertgroep. Een aangepast aanbod is in overleg altijd mogelijk. Regelmatig verzorgen wij trainingen voor een hele organisatie waarbij ook de professionals die werken met oudere kinderen worden getraind. Opvoedondersteuners ervaren een training over hoogbegaafdheid ook als zeer zinvol. Zij komen hiermee in aanraking in hun contact met ouders als er problemen zijn ontstaan.

Wil je deelnemen aan een training of meer informatie? Schrijf je dan in via onderstaand formulier.

Contactformulier voor informatie of aanmelding

10 + 12 =

Liever mailen?

Heb je een vraag, wens of opmerking? Klik dan hier om direct een mail naar ons te sturen.

Gastlocatie worden?

 

Als je gastlocatie voor een training wordt dan heb je veel voordeel. Je mag namelijk de datum van de training bepalen én je hoeft niet te reizen. Bovendien kun je zoveel korting verdienen dat je gratis kunt deelnemen aan de training.

Meer weten?

[enormail_form form_id=1]

"Bedankt voor alle inspiratie en creativiteit. Kinderen groeien hiervan!"

een nieuwsbrieflezer