BLOOMEN MET KLEUTERS

Training voor leerkrachten en andere belangstellenden

Waar gaat deze training over?

De taxonomie van Bloom beschrijft leren in 6 niveaus. De onderste 3 niveaus gebruiken we veelvuldig in ons onderwijs. Het gaat om de leervaardigheden onthouden, begrijpen en toepassen. De bovenste 3 niveaus zijn abstracter en complexer, het gaat om analyseren, evalueren en creëren. We gebruiken deze denkordeniveaus juist weinig in het onderwijs. En dat terwijl juist deze denkvaardigheden zoveel opleveren als kinderen ze leren gebruiken.

Daar komt bij dat het voor begaafde en hoogbegaafde kinderen helemaal past bij hun manier van denken, abstract en complex. Het is de manier van denken die hen echt áánzet. Het aanbieden van de hogere denkorde niveaus biedt hen een motiverende en doeltreffende vorm van verrijking.

Als je handigheid krijgt in het werken met de taxonomie van Bloom dan zit je voor je verrijking niet meer vast aan een bepaald moment van de dag, een specifiek thema of beschikbaar materiaal. Je kunt eigenlijk bij elke werkvorm, bij elk thema en op elk moment van de dag, een vraag of opdracht geven die een beroep doet op de hogere denkorde. Je kunt dan eenvoudig en met regelmaat verrijking bieden, en aansluiten en inspelen op de belangstelling en het spel van de kinderen.

Doel

Je kunt gebruik maken van de taxonomie van Bloom in je onderwijs, waardoor je eenvoudig verrijkende leerstof kunt bieden.

 

Inhoud

We starten de training met een introductie in de theorie van Bloom. Daarna maak je kennis met tal van voorbeelden van Bloomvragen en opdrachten op verschillende niveaus. Maar vooral gaan we samen aan de slag met het maken van Bloom vragen en opdrachten voor kleuters. De oefening maakt je vaardiger in het toepassen van de taxonomie. En het levert mooie les ideeën op die we na afloop allemaal met elkaar zullen delen.

We focussen vooral op de hogere denkordeniveaus: analyseren, evalueren en creëren en je gaat aan de slag met je eigen onderwerp, thema, leerstof onderdeel, kerndoel, gymles of wat jou voorkeur heeft.

Misschien wil je werken aan het thema waar je op het moment midden in zit, zodat je het de dag daarna meteen kunt toepassen. Of je vindt het lastig om de taxonomie te gebruiken bij hoeken, bij begrijpend luisteren, of misschien wel bij de gymles.

Als alle niveaus zijn besproken en geoefend dan gaan we ook nog kijken welke eisen bij een opdracht kunnen zorgen voor meer verdieping. Zo kun je met behulp van passende eisen beter differentiëren in je onderwijs.

Als je na de training met regelmaat blijft oefenen dan zul je merken dat je het zo goed onder de knie hebt, dan hoef je niet meer voor te bereiden en is er altijd verrijking als jij er bent.

Bij wensen buiten deze beschrijving bespreken wij graag de mogelijkheden om de scholing op maat vorm te geven.

Ook wensen met betrekking tot scholing van een volledige organisatie of een heel team kunnen worden overlegd om te komen tot het juiste maatwerk. Neem hiervoor via onderstaand formulier contact met ons op.

Voor wie?

 

Deze training is bedoeld voor leerkrachten van groep 1 en 2 in het Primair Onderwijs. Daarnaast is de training aan te raden voor klassen- of onderwijsassistenten, intern begeleiders, remedial teachers en coördinatoren of specialisten hoogbegaafdheid. Ook voor pedagogisch medewerkers is de training waardevol.

 

Groepsgrootte

 

Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheid om elkaar te inspireren en vragen te stellen, heeft een groepsgrootte tussen de 8 en 16 deelnemers de voorkeur.

 

Tijdsinvestering

De training bestaat uit 1 dagdeel van maximaal 3 uur. Optimaal effect wordt bereikt als na afloop regelmatig geoefend wordt met dat wat in de training geleerd is. Een herhalingstraining na 6 tot 12 maanden is mogelijk en zal de vaardigheid van het bieden van verrijking met behulp van Bloom, verder vergroten.

 

Tarieven

Deze training kost € 175,- inclusief btw. Je ontvangt hierbij ook het WERKboek Bloomen met kleuters. Bij deelname van meerdere cursisten van één school of bij deelname als gastschool is er groepskorting of gastschoolkorting bespreekbaar.

 

Training volgen?

Deze training wordt over het algemeen via een gastlocatie aangeboden. De voorwaarden en voordelen van deze vorm vind je hieronder bij de informatie over gastscholen. Als deelnemer bij een gastlocatie aansluiten kan uiteraard ook.
Daarnaast kan de training ‘in company’ gegeven worden. Om deze scholing op maat vorm te geven voor jouw organisatie raden wij aan contact op te nemen om mogelijkheden en wensen te bespreken.

Wil je deelnemen aan een training? Schrijf je dan in via onderstaand formulier.

Contactformulier voor informatie of aanmelding

8 + 14 =

Liever een mail sturen?

Gastlocatie worden?

 

Als je gastlocatie voor een training wordt dan heb je veel voordeel. Je mag namelijk de datum van de training bepalen én je hoeft niet te reizen. Bovendien kun je zoveel korting verdienen dat je gratis kunt deelnemen aan de training.

Meer weten?

Werkboek Bloomen met kleuters

Op ieder gewenst moment verrijking bieden met de taxonomie van Bloom

[enormail_form form_id=1]

"Bedankt voor alle inspiratie en creativiteit. Kinderen groeien hiervan!"

een nieuwsbrieflezer