3 tips bij goede voornemens en veranderen van patronen

door | jan 24, 2022 | Blog Begeleiding, Blog Jeugdzorg, Blog Kinderopvang, Blog School

De eerste maand van het nieuwe jaar zit erop als jullie deze blog lezen. Die maand waarin we uitrusten van de drukke decembermaand, waar we wachten op het lichter worden van de dagen en de maand waarin we onze goede voornemens gaan uitvoeren. En over die voornemens wil ik het even met jullie hebben. Vaak zijn de voornemens gebaseerd op patronen waar we vanaf willen.

Ik noem er een paar (uit eigen praktijk 🙂
• Minder alcohol drinken
• Meer rust nemen
• Meer bewegen
• Goed en gezond(er) eten

Veranderen van patronen kost tijd

Dit zijn de concrete, meer praktische voornemens. Makkelijk te checken, maar niet altijd makkelijk te doorbreken patronen. Je kunt deze omzetten in meetbare stappen: alleen in het weekend drinken, niet meer dan 2 glazen, op tijd naar bed (met een uiterste ‘naar bed’ tijd), 10.000 stappen per dag zien te halen, 2 dagen per week geen vlees, elke dag groente en 2 stuks fruit, geen zakjes en pakjes gebruiken bij het eten.
Veranderen van patronen kost tijd. Het patroon heeft immers de tijd gehad om een sterke verbinding in de hersenen te worden. We vinden het patroon fijn en dat geeft ons een prettig gevoel. Toch is ons brein plastisch en kan het verbindingen veranderen. Het kan patronen veranderen. Dat noemen we neuro-plasticiteit. Psycho-educatie (weten hoe je brein werkt) kan helpen je in staat te voelen om aan de slag te gaan met patroonverandering.

Deze video legt uit hoe neuro-plasticiteit werkt:

Goede voornemens die minder concreet zijn

Maar wat te denken van voornemens zoals:
• Mijn hoofd vaker leeg zien te maken
• Uit mijn comfortzone durven stappen
• Leren nee zeggen
• Tijd voor mezelf nemen
• Meer structuur in mijn werk aanbrengen

Deze voornemens zijn minder concreet en daarmee minder goed ‘vast te pakken’. Wat kunnen we doen met de wat minder concrete voornemens, ideeën en plannen? 3 tips is lastig want het is een stappen plan maar er komen ook hier patronen terug.

Stappenplan bij goede voornemens en het veranderen van patronen

Stap 1: Maak het concreet: wat verwacht je bij dit voornemen, hoe ziet het eruit, wat is de bedoeling en welk gedrag hoort daarbij?
Stap 2: Is er motivatie, verbinding en voel je je zich in staat om te werken aan dit voornemen?
Stap 3: Probeer het voornemen te vertalen in een dagelijks terugkerend gedrag, moment, activiteit.
Stap 4: Check dagelijks door middel van vragen en schrijf de antwoorden kort op. Waar ben je tevreden over, wat wil je morgen anders doen? Sta ook stil bij wat er wel gelukt is. Goed voor de motivatie.
Stap 5: Neem de tijd: het doorbreken van een patroon duurt 66 dagen tot 3 maanden (gemiddeld).
Stap 6: Werk samen. Een ander deelgenoot maken helpt je om te werken aan het voornemen. Een stok achter de deur, om bij te zuchten en te steunen, maar ook iemand die je kan aanmoedigen en tips kan geven. Die wat meer op afstand staat en je kan helpen zicht geven op stappen die je al hebt gezet.
Stap 7: Zijn er hulpmiddelen die je kunnen helpen? Een coach, therapeut, yogalessen, meditatie apps…. Als je concreet maakt wat je actiepunten zijn, helpt dat ook bij het zoeken naar passende ondersteuning.
Stap 8: Beloon jezelf zo nu en dan. Vier de (kleine) successen en maak het aantrekkelijk om verder te gaan. Wees tevreden met de stappen die je hebt gezet, kijk positief naar jezelf.

Al deze zaken gelden natuurlijk voor ons volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Soms maken wij de ‘voornemens’ voor hen. En verwonderen we ons over het gebrek aan motivatie. (doorzettingsvermogen). Deze stappen kunnen je helpen om met het kind te werken aan leren door te zetten en patronen te doorbreken.
Vervang het woordje ‘je’ door de naam van het kind en je kunt samen aan de slag!

De 3 tips die je terugziet in bovenstaande 8 stappen:
• Gun jezelf tijd om patronen te doorbreken
• Maak je voornemen concreet
• Vier (kleine) successen