WAARDEVOLLE DOWNLOADS

Geregeld nieuwe downloads op deze pagina

 

 Help je ons mee met deze missie?

Deel deze downloads of onze blogs met je collega’s, mensen die jouw kind begeleiden, je leidinggevende, ouders, alle anderen die met kinderen werken. Als deze kennis zich verspreidt dan wordt het jonge hoogbegaafde kind eerder gezien en beter begeleid.

Hieronder zie je welke downloads we hebben gemaakt en kan je de documenten direct downloaden.

Niks meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt 9 keer per jaar.

Folder Ontwikkelingsvoorsprong

Ben je op zoek naar informatie over ontwikkelingsvoorsprong om uit te delen? Wil je iemand laten weten wat ontwikkelingsvoorsprong betekent?

Wij hebben een korte uitleg op papier gezet waarin de eerste informatie die nodig is om te weten vermeld staat. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven!

Protocol vervroegde instroom basisschool

Wil je praktische tool bij een wens voor vervroegde instroom op de basisschool?

Dit document is bedoeld om het gesprek tussen ouders en school te ondersteunen. Je kunt dit vanuit de kinderopvang aan ouders meegeven, je kunt dit als directie of leerkracht als leidraad aandragen en je kunt dit als ouder meenemen naar het gesprek.

Poster: Tips bij ontwikkelingsvoorsprong

Ja. tips! Wij merken dat concrete tips altijd heel erg welkom zijn.  We hebben de beste tips vormgegeven in een poster voor aan de muur of als input voor een bespreking.

De tips zijn heel handig om direct toe te passen én zetten je aan het denken over je handelen. Twee vliegen in één klap.  En delen mag natuurlijk.

Lezen over hoogbegaafdheid

Wil je (prenten)boeken lezen met kinderen? Of jezelf wat houvast bieden door meer kennis over hoogbegaafdheid op te doen?

 

Poster Zijnskenmerken

Zijnskenmerken zijn erg belangrijk in kennis over hoogbegaafdheid en ontwikkelingsvoorsprong.  

Overzicht onderzoekers

Een overzicht van bureaus en praktijken die intelligentie of didactisch onderzoek doen. Begeleiding en coaching is meestal ook mogelijk evenals coaching van ouders.

Profielen Betts en Neihart

Op grond van jarenlange ervaring in de vorm van observaties, interviews en literatuuronderzoek hebben Betts & Neihart (1988; 2010) zes profielen opgesteld. Deze profielen verschaffen informatie over gedrag, gevoelens en behoeften van verschillende typen begaafde en getalenteerde kinderen.

Deze profielen zijn vertaald door het SLO.  Je kunt ze gebruiken om meer over een kind te weten te komen of om de juiste begeleiding te vinden.

Profielen jong kind

De profielen van Betts en Neihart zijn voor veel mensen helpend om de juiste begeleiding te vinden of kinderen te signaleren. De profielen zijn echter niet heel geschikt voor jonge kinderen.

Wij maakte daarom een jonge kind versie van de profielen. Je kunt hierdoor ook peuters en kleuters goed in beeld krijgen en de juiste begeleiding opstarten.

 

Profiel uitzonderlijk hoogbegaafd

De profielen van Betts en Neihart zijn voor veel mensen helpend om de juiste begeleiding te vinden of kinderen te signaleren. In deze profielen komt het uitzonderlijk hoogbegaafde kind niet echt naar voren.

Wij maakten daarom een profiel voor uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen zodat ook zij goed gesignaleerd en begeleidt worden.