……. en dan is het weer tijd voor een nieuwe start, een nieuw schooljaar, nieuwe plannen, bomvol energie!

Of ben jij nog helemaal niet zover en zou je liever heel rustig aan gaan wennen aan het idee weer volop aan de slag te gaan. Dat is helemaal niet gek! Sterker nog, dat geldt voor een groot deel van de mensen in ons land die weer aan de slag moeten gaan na hun vakantie.

Even weer op zoek naar de poortjes die open moeten waardoor de energie weer gaat stromen. Vaak is het zien van de kinderen, het spreken van collega’s of ouders, een fris lokaal of nieuwe plannen voldoende om het weer te voelen. En anders hopen we dat deze blog je inspiratie weet op te wekken!

Om het wat makkelijker te maken krijg je van ons een paar tips om op te starten zodat je weer zin gaat krijgen om aan de slag te gaan.

TIPS

  • Dat zomerritme zit er nog een beetje in, waardoor de dag steeds net iets te vroeg begint. Ga eens lekker vroeg naar bed en bekijk of luister (er zijn prachtige luisterboeken verkrijgbaar) een mooi kinderboek zodat je weer een beetje in de leefwereld komt van de kinderen. Je wordt vast lekker uitgerust wakker. Er zijn ook podcasts over kinderboeken die heel boeiend zijn om naar te luisteren, zoals: Podcast kinderboeken

 

  • De fysieke vakantieherinneringen: foto’s, een mooie tak of steen, een gekocht souvenirtje, een tekening, een pakje koekjes uit het vakantieland. Neem het mee de eerste dag dat je weer begint en laat je weer even meevoeren naar die vakantie in jouw vakantieverhaal aan de groep. Natuurlijk mogen de kinderen ook hun verhalen en herinneringen meenemen en delen met elkaar.
  • De eerste week gaat het nooit vanzelf, het kost allemaal net even wat meer energie. Dat is niet erg, gun jezelf tijd om erin te komen en verwen jezelf een beetje als je weer thuis bent.
  • Een fijne start aan het begin van elke dag samen met de kinderen: even goed bewegen. Door de vakantie zijn kinderen er vaak aan gewend geraakt om de hele dag door geregeld te bewegen. Die fysieke energie moet er dus ook op school weer even uit. Voor leuke oefeningen kan je bijvoorbeeld kijken bij de Facebookgroep Bewegend Leren Oefeningen. Een leuk beweegspel dat ook gespeeld kan worden door peuters is Ganzenpas van Haba.

 

  • Maak samen met de kinderen ontdekdozen van de vakantie. Mijn kinderen vulden in de vakantie graag dozen met allerlei takjes en bladeren, bakje water en vooral veel sprinkhanen die ze eerst met beleid moesten vangen. Je kunt brainstormen over alle nieuwigheden die de kinderen hebben ontdekt in de vakantie. Wat hebben ze geleerd in de vakantie? Welke vragen kwamen er in hen op? Waar zouden ze graag meer over willen weten? Hier komen vast leuke onderwerpen uitrollen voor meerdere ontdekdozen. En zo heb je meteen heel wat ideeën voor onderwerpen waar de kinderen warm voor lopen om mee aan de slag te gaan.

Voel je het alweer een beetje prikkelen?

Het is belangrijk om snel na je start de tijd te nemen om te kijken waar de interesse van de kinderen zit. Wat wil het kind gaan leren? Ga samen sparren met de kinderen en zorg ervoor dat je na afloop van elk kind minimaal iets op de agenda plaatst of in zijn ontwikkelingsplan schrijft. Het is vaak inspirerend om te weten wat de kinderen zelf leuk vinden en willen leren. Dat maakt het veel makkelijker om ook hen in de startmodus te krijgen.

Heb je veel nieuwe kinderen in je groep of in je klas? Besteed dan voldoende aandacht aan de kennismaking. Doe dit zo spelenderwijs mogelijk. Door hier echt de tijd voor te nemen, bijvoorbeeld elke dag een spel of uitdaging samen of in groepjes, leren de kinderen niet alleen elkaar kennen, maar leer jij ook de kinderen al snel beter kennen.

Hoe pakken ze dit aan, hoe reageren ze op elkaar, wat vinden ze leuk en wat juist niet, welke vaardigheden zie je bij hen (die kunnen ze inzetten bij het leren van nieuwe vaardigheden) en welke leerstijl hebben ze? Het geeft je zoveel informatie als je hier bij het begin al bewust naar kijkt!

 

Ook in de kinderopvang is ruimte in het dagritme om hier bewust mee aan de slag te gaan. Er zijn allerlei leuke verbindingsspellen om in te zetten bij nieuwe kinderen in de groep of na vakantie van kinderen. Een boekentip hierbij is dit boek: Spelletjes om te verbinden en te hechten. Het staat bomvol spelletjes en activiteiten om hechting en verbinding te vergroten.

Probeer wel om zo min mogelijk te sturen, alleen daar waar dat strikt noodzakelijk is. Dit geeft een beter beeld en hierdoor krijg je de tijd om goed te kijken naar de kinderen. Je zult merken, met al je expertise, hoeveel je dan al ziet. Maak een snelle aantekening als iets je opvalt. Vaak ben je het ook al snel weer vergeten en dat zou jammer zijn. Al je observaties samen geven je na afloop, als je ze weer even naloopt, vaak een nieuw inzicht. Dit kan je enorm helpen in je begeleiding.

Succes met jou start na je vakantie!

Wij gaan weer volop aan de slag met coachen en trainen. Wil jij of wil jouw school of kinderopvang werk maken van Pientere Peuters of Knappe Kleuters? Stuur ons dan vrijblijvend een bericht via het contactformulier op de website of via ons mailadres info@expertgroepontwikkelingsvoorsprong.nl