WERKBOEK Bloomen met kleuters

Op ieder gewenst moment verrijking bieden met de taxonomie van Bloom

Tijdens ons werk wordt ons vaak gevraagd hoe jonge leerlingen verrijking geboden kan worden. Deze vraag leeft zo sterk dat we besloten een werkboek te maken met als doel, de mogelijkheid geven om hierin te oefenen en daardoor vaardiger te worden.

We zijn namelijk van mening dat de leerkracht zelf de belangrijkste bron is voor het bieden van verrijking. Vaak vinden kleuterleerkrachten hun eigen verrijkingsvaardigheden nog niet voldoende ontwikkeld en hebben ze behoefte aan stimulans en oefening hierin. Met dit werkboek geven we ze een mogelijkheid om dit te doen.

Als uitgangspunt hebben we gekozen voor de taxonomie van Benjamin Bloom. In dit model komen verschillende denkvaardigheden aan bod. Wij hebben deze taxonomie als uitgangspunt voor dit werkboek gekozen, omdat het goed toepasbaar is in de praktijk, ongeacht het niveau of thema en ongeacht het budget dat je tot je beschikking hebt. Als je verrijking wilt bieden dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor vragen en opdrachten van de hogere denkordeniveaus.

Voor we besloten tot het maken van dit werkboek zijn we op zoek gegaan naar concrete uitwerkingen van de theorie van Bloom. Op onze zoektocht vonden we echter geen oefenmateriaal voor leerkrachten zelf. Met dit werkboek hopen we hieraan tegemoet te komen.

Een belangrijke aanbeveling aan de lezers en makers van dit werkboek: ontdek je eigen creativiteit door samen met collega’s van gedachten te wisselen en te sparren, samen kom je heel ver. We geloven dat elke leerkracht verrijkende vragen en opdrachten kan bedenken. Bij elk thema, bij elke hoek en bij elk materiaal. Om dit vlot te kunnen doen is er eerst oefening nodig in creatief denken. En dat gaat het beste als je oefent, het werkboek helpt je hierbij.

Hoe werkt het?

De eerste hoofdstukken geven een basis om de theorie van Bloom te begrijpen en hem toe te kunnen passen in je lespraktijk. Ook wordt toegelicht hoe je met Bloom je les verrijkt. De hoofdstukken daarna vormen het werkgedeelte van het boek. Veel verschillende les activiteiten en leermomenten uit de groepen 1 en 2 komen aan bod, zoals het spelen in hoeken, luisteren naar een verhaal, werken aan kerndoelen, buitenspelen, de gymles.

Op al deze verschillende momenten en bij de uiteenlopende activiteiten, kun je aan de slag met Bloom. We geven steeds aan de hand van een voorbeeld meerdere vragen en opdrachten op elk Bloomniveau. Dit wordt gevolgd door een opdracht om zelf mee te oefenen. Alle voorbeelden kun je natuurlijk in je groep gaan gebruiken.

Bij elk werkboek ontvang je twee setjes Bloomkaarten. Je ziet daarop bij elk niveau wat het inhoudt en welk soort vragen en opdrachten je kunt gebruiken. Dit kan je, zeker in het begin, helpen om duidelijk te hebben wat bij welk niveau thuishoort. Daarnaast krijg je toegang tot de Bloom besloten Facebookgroep waarin inspirerende les ideeën voorbij zullen komen en waar je je eigen opdrachten kunt delen en door ons laten nakijken.

Je opdrachten nakijken en delen!

Om je de mogelijkheid te geven om de opdrachten die je hebt gemaakt na te laten kijken, hebben we een besloten Facebook groep voor alle werkboek-gebruikers. Je kunt er vragen stellen, met elkaar sparren en inspirerende voorbeelden met elkaar delen.

Wat levert dit op?

Het resultaat van werken met dit WERKboek wordt groter als je met regelmaat oefent in je groep. In het laatste hoofdstuk doen we een aantal suggesties hoe je kunt blijven oefenen, zodat Bloomen je tweede natuur wordt. Je bent dan in staat om op elk moment de juiste vragen te stellen of opdrachten te geven.

 

Het werkboek in beeld

Om je een indruk te geven van het instrument delen wij enkele pagina’s uit het werkboek. Deze downloadbare pdf kun je met anderen delen. Fijn als je ons zo helpt de waardevolle verrijkingsmogelijkheden van Bloom (en natuurlijk ook ons werkboek:-) te verspreiden.

 

Prijs

Het Werkboek Bloomen met kleuters kost € 39. Dit is inclusief btw, exclusief eventuele verzendkosten.
Naast het werkboek krijg je 2 sets Bloomkaarten én toegang tot de besloten Bloom Facebookgroep.

 

Bestel het instrument

Een set Bloomkaarten is ook los verkrijgbaar en kost € 5,00 inclusief verzenden.

Wil je weten of dit instrument bij jou op school een goede aanvulling is? Neem gerust contact op en we bespreken het samen.

 

Trainingen

Een training vergroot de effectiviteit van het Bloomen. Wil je een workshop of training Bloom volgen of je wilt hier meer over weten, stuur dan een mail via onderstaande knop. We nemen dan contact met je wensen te bespreken.

 

Nieuw: nu ook een online cursus Bloomen met kleuters: kijk hier voor deze cursus.

Lees meer over de training ‘Bloomen met kleuters’.

Lees meer over onze andere trainingen.